De 17e Broekstreker Veldloop de “Hel van Ekehaar”.

Afgelopen zondag 19 januari 2020 is de 17e Broekstreker Veldloop weer gelopen, door velen ook wel genoemd de “Hel van Ekehaar”.

Na de vele regen van de afgelopen weken was het zondag prima weer.  Eerst in de ochtend nog een buitje, later een droge dag met een lekker zonnetje erbij.

Verschillende lopers liepen in korte broek, het was prima te doen.

De Broekstreker Veldloop loopt dit jaar ook voor het goede doel KWF Kanker bestrijding. Tien lopers met een KWF hesje aan liepen voor het goede doel mee.

Met alle goede giften samen kon er aan het einde van de Veldloop een cheque overhandigd worden aan het KWF, opbrengst maar liefst 1300,- euro.

In en rond het dorpshuis de Eekhof heerste een gezellige sfeer, het was een komen en gaan van lopers die elkaar vaker treffen bij evenementen.

De catering in en rond het dorpshuis De Eekhof was door onder meer de nieuwe beheerders goed verzorgd, lopers en publiek konden zich in de tent en binnen opwarmen of af laten koelen en zich van eten en drinken laten voorzien. Lekkere stukjes gehakt en prima snert, dat valt er bij elk weertype goed in.

Het parcours van de grote ronde voor de junioren en senioren is deels anders en nog gevarieerder dan in 2019 vanwege de nieuwe afstanden 4 en/of 6 mijl.

Het is maar net hoe scherp je de bochten neemt om van de totale afstand een paar omgerekende kilometers af te snoepen.

Dus naar keuze 2 ronden van 3,2 km is 4 mijl of voor de liefhebber om wat meer kilometers te maken 3 ronden van 3,2 km is 6 mijl. Wel zowat 6,5 km of bijna 10 kilometer, dus flink doorlopen om op tijd te kunnen finishen en de prijzen in ontvangst te kunnen nemen. Voor sommigen was de afstand 4 mijl beter te doen dan de 8,2 km van vorig jaar. Bijna honderd lopers waarvan 40 de 4 mijl liepen en 60 de 6 mijl, mooi verdeeld dus.

De schitterende route van de “Hel” met zowel een wedstrijd als recreatief karakter slingert zich op een natuurlijke manier door het Broekstreker Stroomdallandschap via smalle onverharde modderpaden met als hindernissen een berg zand , een paar bruggen, wat hoogteverschillen en een modderig hier en daar nat parcours.

Het parcours van de Veldloop was door de vele regen van de afgelopen periode behoorlijk glibberig geworden, hier en daar flinke kuilen op het pad waar water in was blijven staan. Op de stukken gras van de paden langs de sloten was het goed uitkijken geblazen, het was hier en daar goed glad. Een echt veldloop parcours dus.

Door de gladheid en haast ontstonden hier en daar wat valpartijen, gelukkig liep het goed af. De EHBO had een rustig dagje maar dat is beter zo.

Ook de masseur hoefde niet in aktie te komen.

Om 11.00 uur gingen de jongste categorieën met afstanden tussen de 400 en 1600 meter van start. De kinderen van de basisschoolgroepen 1 en 2 beten het spits af, gevolgd door de oudere kinderen.

Maar liefst 43 kinderen in de basisschool leeftijd liepen ronden van 400 tot 1600 meter. De jeugd van de basisschool uit Ekehaar was in grote getale aanwezig. Ze hadden speciaal voor de Veldloop een paar keer getraind met de meester. Ook de meester en zijn eigen kinderen trotseerden het parcours van de veldloop. Meester Niels liep de 4 mijl, hij wist zelfs een 3e plaats te veroveren.

Alle kinderen trotseerden het parcours en probeerden allemaal als snelste binnen te komen. Na afloop kreeg iedereen een medaille en sommigen een beker. Nu maar goed blijven trainen om volgend jaar een nog beter resultaat te behalen.

De Veldloop werd van commentaar voorzien door de alom bekende Harm Noor, die naast alles over hardlopen ook erg veel weet over de achtergrond van de individuele sporter. Een echte liefhebber, die zo’n evenement altijd extra aantrekkelijk maakt.

Vanaf 12.30 uur gingen de junioren jongens/meisjes en dames/heren 18+ van start.

Bij de dames werd de snelste tijd op de 4 mijl gelopen door Ine Strijker uit Ruinen (00:27:47) gevolgd door Nicole Veldman uit Groningen (00:30:04) en Jolanda Ubels uit Stadskanaal (00:35:11). Bij de heren finishte als eerste Guido van Weeren uit Groningen (00:24:22), hij heeft tevens het nieuwe parcoursrecord neergezet, gevolgd door Jannes Dolfing uit Ruinen (00:27:46) en Bert Beijering uit Assen (00:32:07).

Bij de dames werd de snelste tijd op de 6 mijl gelopen door Bertine de Vries uit Gasselte (00:39:13) gevolgd door Daphne Spreen uit Rolde (00:42:35) en Petra Hasper uit Meppel (00:42:59). Bij de heren finishte als eerste Ben Stellingwerf  uit Bedum (00:34:47), hij zette tevens het parcoursrecord neer, gevolgd door Merwin Dollison uit Winschoten(00:36:48) en Anno Huizenga uit Assen (00:37:33).

Voor meer informatie en uitslagen verwijzen we graag naar de website www.svdb.nl

De opkomst was dit jaar iets beter dan de vorige editie van de veldloop, aan het weer en de inzet van alle vrijwilligers heeft het zeker niet gelegen.

Na de veldloop vond de verloting plaats in het Dorpshuis en werden hier ook de bekers, medailles en geldprijzen uitgereikt aan de prijswinnaars.

Voor de nieuwe afstanden 4 en 6 mijl is ook een nieuw parcoursrecord neergezet. Volgend jaar maar eens zien of het verbroken kan worden.

De organisatie kan terugzien op een mooie Veldloop met prima omstandigheden, voor de volgende (18e) editie staan we weer paraat om dit evenement te organiseren met misschien nog wat aanpassingen en nog meer deelnemers.

Onze dank gaat uit naar alle lopers, bezoekers, publiek, sponsoren en uiteraard ook de vrijwilligers die ons hebben bezocht en ondersteund bij deze 17e editie.

De commissie veldloop van SVDB ziet u hopelijk volgend jaar terug!