De 14e Broekstreker veldloop is weer gelopen. Zondag 15 januari 2017 brak aan en we zagen dat het goed was. Na een lichte nachtvorst en een mooi pakje sneeuw waren alle ingredienten aanwezig om in een sprookjesachtige omgeving te gaan rennen. Bovendien was het mooi windstil en kwam de zon ook nog even schijnen.

De loop (cross) in Ekehaar was ditmaal anders dan normaal. De organisatie heeft een nieuw parcours uitgestippeld, welke zeker niet minder uitdagend is dan het vorige mooie parcours. De dames gingen voor het eerst dezelfde afstand afleggen als de heren, namelijk 8 kilometer. De junioren ( 12 t/m 17 jaar) liepen ook dit nieuwe parcours, maar dan 4,8 kilometer. In het parcours lagen een aantal uitdagingen, te weten twee stropak blokkades en een grote zandbult die maar liefst 5 maal moesten worden genomen. Het zal zeker voelbaar zijn geweest. De route kende zachte paden langs schouwsloten, lichte glooiingen, maar ook goed begaanbare bospaden. Met rubbermatten moest hier en daar een weg of pad worden gekruist.

De veldloop maakt deel uit van het Geopark cross circuit, welke zich onderscheid door het lopen in een prachtige natuurlijke omgeving, spelend met de elementen. Speaker op het evenement was de bekende en onnavolgbare Harm Noor, die niet alleen veel kennis heeft van de sport, maar ook vrijwel alle deelnemers en hun achtergrond kent. Een zeer gewaardeerde bijdrage aan de veldloop.

Om 11.00 uur gingen de jongste categorieën van start. De kinderen van de basisschoolgroepen 1 en 2 beten het spits af. Daarna volgden nog drie categorieën voor de kinderen. De veldloop is dit jaar, net als vorig jaar, voor de kinderen van de basisschoolgroepen 3 t/m 8 onderdeel van het Individueel Jeugdkampioenschap Aa en Hunze. De kinderen kunnen punten behalen voor iedere loop. Naast de veldloop zijn ook de lopen in Gieten, Annen, Annerveenschekanaal, Grolloo en Rolde onderdeel van deze Jeugdloop.

Vanaf 12.20 streden de junioren voor het Open Jeugd Cross Kampioenschap van Drenthe. Naast medailles waren er mooie cadeaubonnen voor de nummers 1, 2 en 3 in vier verschillende categorieën. De uitslagen treft u op www.svdb.nl.Daarna gingen rond 13.00 uur de senioren/masters van start. Dit jaar voor het eerst gelijke afstanden voor de dames en de heren! De lopers vonden het na afloop wederom een echte veldloop – ze waren dik tevreden!

We zijn trots dat we ieder jaar naast de recreatielopers ook noordelijke toppers aan de start zien. Bij de dames werd de snelste tijd gelopen door Anouk Trooster (Groningen). Gevolgd door Sabine Spreen (Rolde) en Jacolien Ruizendaal (Emmeloord).

Bij de heren kwam als eerste binnen Jesse Nijboer (Groningen), gevolgd door Thijs Wiggers (Groningen) en Djurre Hoeksema (Grolloo).

Voor meer informatie (uitslagen en foto's) zie onze website www.svdb.nl

De punten voor de Aa en Hunze Jeugdkampioenschap zijn op korte termijn te zien op www.aaenhunzekidsrun.nl.

Ook dit jaar was de opkomst met ruim 200 deelnemers weer uitstekend te noemen, Burgemeester Eric van Oosterhout startte de jongste deelnemers en liep ook nog even mee om de achterblijvers op te halen. Altijd weer leuk om te zien. Na de middag kwamen de senioren aan bod en werd er flink door de sneeuw en modder geploeterd. Achteraf kunnen we stellen dat het zwaar wasvoor de deelnemers. Een echte veldloop dus.

Net als voorgaande jaren, was na afloop van de wedstrijden weer een grote verloting in het dorpshuis, met prachtige prijzen. Het was er druk en gezellig en de bekers en medailles vonden hier tevens hun weg naar de winnaars. Naast een verandering in het circuit staan er ook andere veranderingen voor de deur. Namelijk het vertrek van twee zeer gewaardeerde personen. De Veldloop gaat afscheid nemen van burgemeester Eric van Oosterhout, de man welke iedereen een warm hart toedraagt en sporters in het bijzonder. De burgemeester zal gaan vertrekken om burgemeester van Emmen te worden. Wij willen burgemeester Van Oosterhout enorm bedanken voor zijn enorme betrokkenheid en inzet bij de loop. Wij gaan hiermee in Aa en Hunze een "mensenmens" verliezen zoals Harm Noor het nog zo mooi verwoordde. Wij wensen hem al het goede in zijn nieuwe betrekking.

Verder nemen we afscheid van onze gewaardeerde voorzitter van de veldloop commissie, Jan Vreugdenhil. Jan die de geestelijk vader is van de Broekstreker Veldloop en de veldloop heeft gevormd tot het mooie evenement dat het is. Na 14 edities treedt Jan terug uit deze functie. We willen hem enorm bedanken voor zijn passie en inzet.


Foto's met dank aan Roelof Dilling